Sinopsis Bab 10, 11, 12 (Novel Tingkatan 1)

Novel Pelari Muda : Sinopsis Bab 10, 11, 12 (Novel Tingkatan 1)

Sinopsis Bab 10

Dia tidak mengalami kecederaan yang serius. Dia hanya luka dan bengkak urat sahaja. Encik Kadir, Saridah, dan rakan-rakannya telah melawat Kamarul di hospital. Doktor Munirah membenarkan Kamarul pulang ke rumah. Kamarul berasa gembira, namun apabila terbayang wajah Encik Kadir, Sures, Saridah, Cikgu Zainal, dan ibunya, perasaan riangnya lenyap. Kamarul tersentuh oleh tindakan mereka itu lalu dia sedar akan kesalahan yang telah dilakukannya kepada mereka. Kamarul berasa dirinya sangat bersalah.

Encik Kadir muncul di hadapan katilnya untuk membawanya pulang. Kamarul mengucapkan terima kasih lalu meminta maaf. Encik Kadir memintanya melupakan perkara yang lalu. Encik Kadir memintanya berlatih dengan tekun bagi mengembalikan kecergasannya.

Sinopsis Bab 11

Kamarul teringat akan tajuk rencana akhbar yang dibacanya. Dia agak cemas kerana harapan yang terlalu tinggi terpaksa digalasnya. Kamarul diuji berlumba dengan Sures dan Rajip. Dalam ujian itu, dia memperoleh tempat tercorot. Dia tidak percaya akan keputusan tersebut. Encik Kadir menasihatinya supaya tidak berputus asa. Menurut Encik Kadir lagi, dia akan membantu Kamarul.

Kamarul melihat buku yang mencatatkan catatan yang pernah dibuatnya di Sukan MSSM, SUKMA, dan Sukan SEA. Dia sedar bahawa dia sudah jauh ketinggalan.

Sinopsis Bab 12

Kamarul akan berlepas ke Bangkok. Dia gelisah apabila Saridah belum datang lagi. Adibah dan Fazilah mengusik Kamarul yang kelihatan gelisah. Tidak lama kemudian, Saridah tiba di lapangan terbang. Kamarul tidak dapat berbual-bual lebih lama kerana waktu untuk berlepas sudah tiba. Rakan-rakannya mengucapkan kata-kata penuh semangat kepada Kamarul.

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s